Moeiteloos communiceren

sep 12, 2022

Voel jij je in samenwerking af en toe ontevreden?
Heb je het idee dat je er alleen voor staat?
Ben je in je werk met elkaar afgedreven van waar het jullie om gaat?
Snappen ze er op jouw werk allemaal helemaal niks meer van en jij wel?

Grote kans dat je in de dramadriehoek vastzit.
Wil je behendig worden in helder communiceren en moeitelozer samenwerken met je collega’s?

Een oud deelnemer van de workshop ‘Communiceren vanuit Vrijheid’ aan het woord:
“De workshop heeft mij enorm geholpen. Ik vertel graag waarom.
Ik liep in gesprekken met een collega van mij steeds vast. Ik was in de stellige overtuiging dat hij de kantjes er af liep omdat hij eerder naar huis ging dan ik en omdat hij als we een belangrijke klus moesten afmaken eerder ging begrenzen dan meewerken. Het effect op mij was dat ik ging klagen en verwijtende vragen stellen.
Door de workshop kwam ik er achter dat ik zowel slachtoffer als aanklager was. Hoe ik naar hem keek deed me ook schrikken.
Door in de Vrije driehoek plaats te nemen viel de vooringenomenheid en het oordeel van me af. Ik ontdekte dat ik graag wilde dat mijn collega met me meekeek in mijn projecten omdat ik echt zorgen had. Ik zag dat hij dat zou kunnen en dat hij als ik een adequate hulpvraag zou stellen vast en zeker zou willen helpen en samenwerken.

Terug op mijn werk ben ik gaan oefenen. Elke keer als ik onrust voel en de neiging heb om ontevreden te worden stop ik met waar ik mee bezig ben en herinner ik me mijn Vrije driehoek. Ik krijg daardoor in beeld wat er eigenlijk aan de hand is en welke vraag ik heb aan mijn collega. Doordat ik niet meer zo oordelend ben is het contact met mijn collega en de samenwerking enorm verbeterd.”