Soms sluipt er een vergissing in je werk

sep 12, 2022

Je doet echt werk waar je van houdt maar de laatste tijd begint het te wringen. Hard werken is meer regel dan uitzondering en je werkplezier is ver te zoeken.

Ik had een coachgesprek met iemand die in de afgelopen tijd vanwege het vele online werken anders aan de dag begint dan ze eerder gewend was. Het lijkt voor haar belangrijk geworden om eerst computerwerk te doen en daarna pas met de medewerkers en de leerlingen te werken. Ongemerkt is ze afgedreven van waar het haar om gaat. En hier houdt ze de hele dag last van.

Hier lees je een deel van dit gesprek:

~Ik heb geen plezier meer in mijn werk. Ik weet niet hoe het komt. Ik ben alleen nog maar hard aan het regelen en zwoegen. Ik start de dag achter mijn computer om zaken op een rij te zetten en te administreren en ik lijk de rest van de dag niet meer ‘aan’ te gaan.

Waar ben je van afgedreven, waar zwoeg en regel je bij weg, kan je dat eens omschrijven?

~Van mijzelf…

Dat klinkt als belangrijk en alsof je bent afgedreven van waar het jou om gaat. Kan je daar nog eens wat meer over vertellen?

~Ik ben dit werk gaan doen omdat ik van mensen houd en van echte ontmoetingen. Ik draag graag bij aan de ontwikkeling van mensen door echt naar ze te luisteren en door vragen te stellen en samen te ontdekken. Nu heb ik steeds een gehaast en opgejaagd gevoel en race ik tegen de klok.

Dat klinkt mooi. Je houdt van authentiek contact en echte ontmoetingen en tijd daarvoor.

~Ja dat klopt

Hoe is het om je dit helemaal te realiseren: Ik houd van echt contact met mensen en wil daar de tijd voor nemen zodat er geleerd kan worden. Dat staat voor mij op 1.

~Dat is helemaal waar.

Wat gebeurt er nu je daarbij stilstaat?

~Ik voel me stevig en alsof dit nooit anders is geweest.

Mooi. Als je je dag start en je maakt dit het meest belangrijk. Hoe is dat?

~Dan begin ik weer op de plek waar ik wil zijn. Dan ga ik mijn dag anders organiseren.

Hoe is dat voor wat er ook nog moet gebeuren?

~Oh dat kan wel wachten. Vanuit mijn liefde voor de doelgroep en voor ontwikkelen ga ik dat denk ik op een andere manier doen. Ik moet het alleen niet vergeten.

Je wil het ook niet vergeten denk ik. Omdat dit is waar het je om gaat. En daar kan je altijd beginnen. Elke keer opnieuw. Ook als je het een keertje vergeet en weer hard aan het werk bent gegaan.

~Ja zo is het!

Het is goed en belangrijk om stil te staan bij de vraag of je werk in lijn is met waar het jou om gaat. Met jouw motivatie waarom je bent gaan doen wat je doet. Met de betekenis die jij graag wilt hebben en geven.

Je werk kan daar beginnen. Bij jouw betekenis.