Nu snap ik het! Verzuchtte een deelnemer op de derde dag van de retraite.
“Ik moest de eerste dag echt wennen aan de andere aanpak. Ik wilde graag iets nieuws leren en tips over leiderschap krijgen. Maar vaardigheden aanleren zonder dat ik stilsta, zónder dat ik rust in zijn, is hetzelfde als iets bouwen zonder stevig fundament. Dan borduur ik voort op al mijn oude strategieën en patronen maar dan verandert er wezenlijks niks.”

Het basiskenmerk van de school voor Vrij Leiderschap is Zijn. Als je stil staat, als je loslaat waar je in het dagelijks leven mee bezig bent, kom je in contact met ruimte. Als je stil staat kom je thuis. Pas dan is er ook ruimte om te voelen hoe het met je is, hoe de situatie is. 

Pas als je die breuk maakt ontstaat er ruimte om je opnieuw te verhouden met de situatie en om te ontdekken wat je te doen hebt. Deze breuk kan je ieder moment opnieuw maken en vanuit daar ontdek je een passend antwoord vanuit een open houding. 

De strategieën die je nodig dacht te hebben in je werk blijken niet meer nodig of blijken er anders uit te zien als je begint bij vrijheid.