Ik hield het bij mijn hart

sep 30, 2021

Jaren geleden vroeg ik mijn toen 11 jarige zoon hoe hij tot een besluit gekomen was. 

Zijn antwoord was: Ik hield het bij mijn hart en toen wist ik het.

Boem! Doodeenvoudig en wonderschoon.

Een van de 6 kenmerken van Vrij Leiderschap is: Je handelt vanuit je diepste motivatie. 

Dat betekent dat je om te beginnen je motivatie onderzoekt en kent. Een dieptemotivatie gaat altijd voorbij je ‘kleine ik’. Je weet dat het leven niet alleen om jou draait. Je kent je diepste waarden en baseert daar je keuzes en handelen op. 

Als leider is dit de enige manier om te doen wat je te doen hebt. Door de waan van de dag raakt je diepste motivatie uit beeld. Je hoofd neemt het over, Je gaat aan het werk om op te lossen en te regelen. 

Soms moet er eenvoudigweg opgelost en geregeld worden, dat is nodig en daar is niks mis mee. Maar wanneer dit lange tijd achtereen zo blijft gaat er wel iets mis, omdat het handelen niet meer begint bij je essentie.

We zien in de praktijk mensen die ontevreden zijn, gefrustreerd, oververmoeid. Mensen die weten wat ze eigenlijk te doen hebben en wat ze echt willen maar die daar dag in dag uit niet aan toe komen.  

 In onze begeleiding nemen we veel tijd om stil te staan bij je diepste motivatie. Want op het moment dat je daar weer contact mee kunt maken, krijg je weer grond onder je voeten en je eigen stuur weer in handen. Je maakt weer contact met wat je wilt en wat je niet wilt. Je kunt dan weer vrij kiezen en handelen en bijdragen aan waar het jou ten diepste om gaat. Niet eenvoudig, wel waarachtig.

En bij lastige vraagstukken is er een eenvoudige aanwijzing: Houdt het bij je hart, dan weet je het.